Tema: Mænd med migræne

I dette tema kan du blive klogere på mænd med migræne eller hyppig hovedpine. Du kan blandt andet finde tal for mændenes gennemsnitsalder, erhvervskategorier og sygehusophold. Til slut kan du også teste dig selv for at finde ud af, om du bør søge læge med dine hovedpinesymptomer. 

Af Katrine Kynde og Kirstine Grotkjær

Hvert fjerde år udgiver Sundhedsstyrelsen rapporten “Den Nationale Sundhedsprofil”, som er baseret på en omfattende spørgeskemaundersøgelse af danskernes sundhed og trivsel. I rapporten fra 2021 opgøres migræne som den fjerde mest hyppige sygdom i Danmark, da i alt 17,9 procent af befolkningen lider af sygdommen. Der er flest kvinder med migræne, men blandt mænd svarer i alt 11,3 procent af de adspurgte, at de har migræne eller hyppig hovedpine. 

Generelt opsøger mænd ikke deres praktiserende læge i lige så høj grad som kvinder. Dette nedsætter deres mulighed for at blive korrekt diagnosticeret og medicineret for deres migræne, og i sidste ende kan det have konsekvenser for mændenes livskvalitet. 

Fællestræk hos mænd med migræne

I Sundhedsprofilen har mænd med migræne eller hyppig hovedpine svaret på, hvor gamle de er, hvor de bor, og hvad de laver til daglig. Herunder kan du se, hvilke svar der gik mest igen blandt mændene. 

Blandt førtidspensionister er det hele 25 procent af mændene, der lider af migræne eller hyppig hovedpine. Vil du læse om én af de mænd, der er endt på førtidspension som en direkte konsekvens af invaliderende migrænesymptomer, så klik her: 

https://maendmedmigraene.mediajungle.dk/2022/12/21/akutte-migraeneanfald-og-en-arbejdsulykke-her-er-simon-og-leons-historier/: Tema: Mænd med migræne

Indlagt med migræne

I akutte tilfælde kan migrænesymptomer være så voldsomme, at det forårsager pludseligt synstab, dunkende smerter, kvalme, følelsesløshed med mere. På årlig basis indlægges flere tusinde personer på hospitalet grundet med migræne. Tal fra Landspatientregistret viser, at der i 2021 var i alt 8664 sygehusophold grundet migræne. 

Kan du kende forskel på hovedpine og migræne?

Ifølge Maren Eriksen, sygeplejerske ved Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet, er der rigtig mange mænd, der ikke er klar over, at deres hovedpine reelt er migræne. 

Har du tendens til at få kraftige hovedpiner, kan du være i risikogruppen for migræne. Ved hjælp af testen herunder, kan du - ved at svare på, om du oplever nogle af de fire centrale migrænekriterier - finde ud af, om du bør søge læge med dine hovedpinesymptomer. Testen er udarbejdet i samråd med neurolog og overlæge Henrik Schytz. 

(Det kan være nødvendigt at scrolle ned for at se resultatet).

Sådan behandles migræne

Langt størstedelen af migrænetilfælde kan behandles hos den praktiserende læge. I lette tilfælde kan håndkøbsmedicin være nok til at lette smerterne, og er man hårdere ramt, kan lægen udskrive specifik migrænemedicin. Er migrænen så smertefuld eller atypisk, at den praktiserende læge ikke kan behandle den tilstrækkeligt, sendes man i første omgang videre til en neurolog eller en neurologisk afdeling. Er der herefter brug for yderligere undersøgelse og behandling, henvises man til et af landets hovedpinecentre.

På kortet herunder kan du finde neurologer og hovedpinecentre i nærheden af dig. Kortet er lavet ud fra de lister, der er offentliggjort på Migræne- og Hovedpineforeningens hjemmeside, og der kan derfor være behandlere, der mangler.